Chios v Řecku

Je náplní vaší práce kontakt s lidmi a toužíte si během dovolené řádně odpočinout? Pak se vydejte na řecký ostrov Chios. Ten není zatím tak ovlivňován hromadným cestováním a proto máte klid a pohodu po celou dovolenou prakticky zajištěnou.

Ostrov stále ještě skýtá ryzí odpočinek a relaxaci, turistický průmysl zde rozhodně nehledejte. Na ostrově na návštěvníky čeká typická ostrovní atmosféra, lahodná chioská kuchyně a úžasné středověké památky z dob, kdy Chios vzkvétal díky vzkvétajícímu obchodu s mastikou.

Chios je rozlohou pátý v pořadí mezi řeckými ostrovy. Zabírá plochu 850 km2 a pobřeží se táhne v délce přesahující 200 kilometrů. Najdeme ho v severovýchodní části Egejského moře, pouhých pár km od Turecka.

Na kopcích tu rostou tulipány, jasmíny a tymián, v zahradách pěstují ostrované pomeranče a další citrusy, stejně jako jablka a fíky. Jih ostrova je znám zpracováním již zmiňované mastiky – unikátní chioské pryskyřice, která má i léčebné účinky.

Na nadšence do vodních sportů tu čekají velké vlny, které způsobují silné větry proudící ze severu a severozápadu. Vychutnat si tak můžete surfing, windsurfing a další plachtění. Na příznivce slunění se tu zase čeká spoustu pláží. Každý si najde to svoje místečko, kde lze v soukromí relaxovat a odpočívat.

Na výlet se vydejte trajektem do Turecka nebo si můžete půjčit auto a rozjeďte se poznávat krásy ostrova. Pro aktivnější se nabízí půjčení malého motocyklu nebo kola.

Další informace o Řecku, jeho ostrovech a oblíbených střediscích jsou k nalezení na tady.