GP člunů Jedovnice

 

Kdo jednou zažije závody rychlých motorových člunů na vodní hladině, ten se bude rád a s chutí vždycky vracet. Toto sportovní odvětví láká nejen příznivce motorismu, ale i další sportovní fandy, kteří mají rádi vzrušující souboje a adrenalin. To vše můžete zažít, pokud se zúčastníte i letošní GP Jedovnice. Závody motorových člunů mají v Jedovnicích dlouholetou tradici. Zdejší rybník Olšovec patří k mála přírodním vodním plochám umožňujícím vysoké rychlosti motorových člunů. Je jednak dostatečně dlouhý, a jednak má i potřebnou šířku, aby se čluny mohly ve vysoké rychlosti bez potíží otáčet.

Motorové čluny jsou při svých závodech rozděleny do několika kategorií podle typu a velikosti člunů a samozřejmě podle kubatury motorů. Nejpopulárnější jsou pochopitelně nejsilnější kategorie, kdy závodník pro zvýšení aerodynamiky leží v dlouhém a štíhlém člunu na břiše a dosahuje závratné rychlosti až 175 km/hod.

Výhodou GP Jedovnice je i skutečnost, že máte příležitost fandit našim jezdcům, kteří v tomto sportovním odvětví patří k evropské špičce. Na evropských šampionátech, ale i na mistrovství světa obsazují místa na stupních vítězů. Letošní GP Jedovnice se zúčastní nejlepší jezdci z celé Evropy.

Datum konání letošní GP Jedovnice se shoduje s oslavou Mezinárodního dne dětí, což je příležitost i pro rodiče, aby si udělali rodinný výlet do Jedovnic. Pro děti jsou připraveny různé soutěže a atrakce, takže se určitě nebudou nudit. Nezapomíná se ani na dospělé, neboť závody provází bohatý doprovodný program zahrnující vystoupení populárních zpěváků a sportovní exibice.

Obec Jedovnice leží v kouzelné krajině nedaleko okresního města Blansko. Zasazena je uprostřed rozsáhlých lesů a nedaleký Moravský kras přímo láká k dovolené. Na březích místního rybníka Olšovec si můžete pronajmout chatu a podnikat odsud rodinné výlety do jeskyní s bohatou krápníkovou výzdobou, nebo na známou propast Macocha.